Wykonanie
Witajcie Kochani !!!Jeżeli Sami przygotowujecie Sylwestrową Imprezę to mam dla Was Extra deser.Zapraszam !!!Jest to danie dla 4 osób.Nie zniechęcajcie się ale szczerze
powiem, że stopień trudności - trudny.Składniki :2 listki
żelatynydojrzałe
mango4 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
likieru kokosowego150 g
jogurtu naturalnego4 foremki o średnicy ok. 8 cm
wiórki kokosowe do dekoracjiPrzygotowanie:Listek
żelatyny mocz w zimnej wodzie około 5-7 minut.
Mango obierz, usuń pestkę, miąższ pokrój, a następnie zmiksuj blenderem.2 łyżki
soku z cytryny wymieszaj z 2 łyżkami
cukru pudru i dodaj do zmiksowanego
mango.
Żelatynę wyjmij i lekko odciśnij.Przełóż do niewielkiego naczynia, podgrzej, rozpuść.Dodaj do
żelatyny 2 łyżki puree z
mango, wymieszaj z resztą masy.Napełnij foremki i zmrażaj 2 godziny.Drugi listek
żelatyny mocz w zimnej wodzie około 5-7 minut.
Likier kokosowy wlej do rondelka, włóż odciśniętą
żelatynę i podgrzewaj, aż się całkiem rozpuści.
Jogurt wymieszaj z pozostałym
sokiem z cytryny i
cukrem pudrem.2 łyżki
jogurtu wymieszaj z rozpuszczoną
żelatyną, dodaj pozostałą część
jogurtu.Nałóż na zamrożone
mango i zmrażaj kolejne 3 godziny.Około 5 minut przed podaniem wyjmij z zamrażalnika i z foremki.Podawaj posypane wiórkami kokosowymi.Życzę miłego kosztowania !!!